Opleiding brand voor bedrijven

Brand voor bedrijven:

Verschillende mogelijkheden op maat van uw bedrijf in het Nederlands en in het Frans.

Eerste Interventieploeg:

Binnen het bedrijf of in een school dient men volgens het KB van 2014 te beschikken over een eerste interventieploeg.

In deze opleiding verkrijgen de deelnemers de nodige kennis en vaardigheden om aan deze verplichting te voldoen. Naast de theorie en praktische opleiding wordt hier ook aandacht besteed aan de evacuatie. Nadien krijgen de deelnemers ook een attest. 

Theoretische kennis:

  • Het begrip brand, de vuurdriehoek, ontstaan, ontwikkeling en voorplanting van brand.
  • De soorten branden (brandklassen).
  • De soorten blusmiddelen.
  • Blusprincipes: hoe handelen bij brand, hoe een brand bestrijden.
  • Kleine blusmiddelen: soorten zoals poederblusser, CO2, water, schuim, branddeken, brandhaspel.
  • Kleine blusmiddelen: aantal te voorzien, plaatsing, onderhoud en keuring.
  • Signalisatie
  • Preventiemaatregelen
  • Evacuatie: het hoe en waarom
  • Evacuatie: de regels bij evacuatie
  • Evacuatie: evacuatieoefening + optimaliseren naar de toekomst toe

Praktische kennis:

  • Tijdens de praktijk worden een aantal kleine vuurhaarden bestreden in een trainingsunit (aanhangwagen omgevormd tot brandsimulator)
  • De cursist krijgt persoonlijke begeleiding bij het blussen van een kleine brand en frietpotbrand.
  • Er wordt gewerkt met diverse soorten blustoestellen, branddeken
  • Waarschuwen en alarmeren
  • Hoe veilig een deur te openen? 
  • Evacuatieoefening in het gebouw zelf 

Hanteren kleine blusmiddelen:

Een brand ontstaat sneller dan je denkt! Wat moet je als werknemer doen in dergelijke geval? Vluchten, een bluspoging ondernemen, collega’s waarschuwen,… In deze opleiding krijg je het antwoord op al je vragen! 

Theoretische kennis:

  • Het begrip brand, de vuurdriehoek, ontstaan, ontwikkeling en voorplanting van brand.
  • De soorten branden (brandklassen).
  • De soorten blusmiddelen.
  • Blusprincipes: hoe handelen bij brand, hoe een brand bestrijden.
  • Kleine blusmiddelen: soorten zoals poederblusser, CO2, water, schuim, branddeken, brandhaspel.
  • Preventiemaatregelen

Praktische kennis:

  • Tijdens de praktijk worden een aantal kleine vuurhaarden bestreden in een trainingsunit (aanhangwagen omgevormd tot brandsimulator)
  • De cursist krijgt persoonlijke begeleiding bij het blussen van een kleine brand en frietpotbrand.
  • Er wordt gewerkt met diverse soorten blustoestellen, branddeken